Mesterskap i sjakk for videregående skoler i Trøndelag

De fem elevene som representerte vinnerlaget fra KVT
Vinnerlaget fra KVT 2019

Torsdag møttes 12 lag (59 spillere) fra videregående skoler i Trøndelag til sjakkmesterskap. KVT, Melhus, Ole Vig, Thora Storm, Byåsen, Trondheim Katedralskole og Heimdal var representert. Her  vant KVT  for tredje år på rad!

Juniorspillere i Trøndelag
Malgorzata Kopaczek-Styczen fra vinnerlaget KVT mot Andreas Gangstad Rygg (Ole Vig vgs). Andreas var en av to spillere i turneringa med full score!

Heimdal videregående skole var arrangør for årets mesterskap. Første utgave i 2017 ble arrangert av Charlottenlund v.g.s., og i 2018 var det trippelvinnerne KVT som hadde hjemmekamp. Hvert lag består av 4 spillere + eventuelt 1 reserve. De fleste skolene gjennomførte kvalifisering i forkant av mesterskapet. Se forhåndsomtale fra 24. januar i bladet.no, og hør innslagene på NRK radio.

Over 2000 barneskoleelever fra Trøndelag deltok på Sjakk5ern i 2018, årets sesong nærmer seg og påmeldingene strømmer inn. Mange lærere deltar på sjakklærerkurs gjennom prosjektet skolesjakken. Melhusskolene har brukt sjakk som verktøy i skolen i mange år, måten de gjennomfører dette på har fått navnet «Melhusmodellen«. I sfo spilles det også sjakk mange steder i Trøndelag.

Sjakk i Trondheim - spille sjakkHva med ungdomsskolene og sjakk? Utdanningsdirektoratet godkjente nettopp Nidaros Idrettsungdomsskole sin læreplan i sjakk som nytt valgfag i ungdomsskolen!  Godkjenninga gjelder friskoler, og interesserte kan ta kontakt med skolen hvis de ønsker å benytte læreplanen. På Nidaros Idrettsungdomsskole legger de virkelig til rette for sjakk, her arrangeres KM, NM, skolemesterskap, seriesjakk og ukentlige sjakktreninger (Sjakkakademiet). 8.-10. februar arrangeres NM for jenter på skolen, og til høsten blir det mulig å ha sjakk som valgfag. Spille sjakk i TrondheimDe aller fleste aktive juniorspillerne i Trøndelag, har både trent sjakk og spilt turneringer her. Når brødrene Jostein og Jan Martin Iversen starter opp Trondheim Idrettsungdomsskole, er det ikke utenkelig at det blir enda mer sjakk.

Også på høyskolene spilles det sjakk. Linjeforeninga til Marin Teknikk NTNU hadde sjakkurs  og turnering i oktober. For noen år tilbake var det en egen sjakklubb for studenter i Trondheim, kanskje er det på tide å gjenopprette denne nå.

Alt dette tilsammen kan tyde på at nivået på mesterskapene for videregående skoler, blir høyere for hvert år i tida framover!

Spille sjakk i Trøndelag

Torbjørn Dahl