Lewisbrikkene i Trondheim og tips fra en stormester

Sommersjakk på Café To Tårn ved Nidarosdomen med Hell Sjakklubb.

Sjakk i godværet på Café To Tårn ved Nidarosdomen kan absolutt anbefales. Det spilles selvsagt med replica av Lewisbrikkene som sannsynligvis stammer fra Trondheim.

Fra venstre i bildet: Øystein Ekroll, Mihajlo Stojanovic, Odd Halvor Moen og Kristin Ribe.

Forsker og arkeolog Øystein Ekroll forteller om Lewisbrikkene på Cafe`To Tårn ved Nidarosdomen. For sjakkspillere er dette utrolig interessant, stormesteren fra Serbia ble for en gangs skyld ikke læremesteren. Gateprest Odd Halvor Moen (Kirkens Bymisjon) er sjakkspilleren i Trøndelag som virkelig har bidratt til å fremme Lewisbrikkene med tilknytning til Trondheim. Forfatter Kristin Ribe utga sjakkboka «På terskelen til sjakkens vinnende vesen i 2018».

Onsdag 7. august blir det foredrag om brikkene i Øysteinsalen i Erkebispegården – informasjon og billetter her. Eller Vipps 200 NOK til Hell Sjakklubb med Vippsnummer #517093. Spørsmål om arrangementet kan sendes per epost til t76dahl@gmail.com

GM Mihajlo Stojanovic tar seg som alltid tid til et sjakkparti, og lærer gjerne bort et triks eller to. Brikkene var nok litt uvant å spille med, men ikke mer enn at stormesteren vant partiene sine.

Alexander Øye-Strømberg mot GM Mihajlo Stojanovic

GM Mihajlo Stojanovic deler sine erfaringer

  • «Det virker som de beste spillerne som kommer opp nå både i Norge og Serbia er familiesatsninger. I Serbia har det ikke alltid vært sånn.» Misja forteller om gullalderen i Serbia, da forbundet og klubbene sørget for tilvekst av mange sterke juniorspillere, både gutter og jenter. Han mener forbundet gjorde enkle grep for å få til dette. «Seriesystemet var bygd opp slik at noen bord måtte befestes av egenproduserte juniorer, og et for kvinnelige spillere. Dette tvang klubbene til å tenke rekruttering for å kunne hevde seg, og det hadde fantastisk effekt. Juniorspillere ble dermed høyt verdsatt og fikk bra med støtte mot at de bidro i opplæringa av andre. På det meste hadde de bl.a. 500 kvinnelige spillere i forbundet! Etter at de fjerna kravet om junior- og kvinnebord, gikk det nedoverbakke med rekrutteringa, hvor bl.a. 80% av kvinnespillerne forsvant.» Misja anbefaler å ta en titt på hvordan rekrutteringa foregår i Hellas

Så hvorfor ikke innføre et slikt krav i seriesystemet som fremmer rekruttering? Dessverre er det nok litt for mange i sjakknorge som synes at forgubbing har sin sjarm.

Samarbeidspartnere

 

Torbjørn Dahl – Hell Sjakklubb