Ferenc Szekely – Spennende spiller til Hell Sjakklubb!

Ferenc Szekely – Spennende spiller til Hell Sjakklubb!
Øyvind Ukkelberg (Stjørdal) – Ferenc Szekely (Hell) 0 – 1
Ferenc Szekely ble Hell-spiller i oktober 2017, og startet med seier i Knut Brokstads Minneturnering! 29-åringen kommer opprinnelig fra Ungarn hvor han begynte i Szenna Pack SC i en alder av 6 år. Han oppnådde 2200 i FIDE-rating når han var 14 år. Hans favorittspillere er Aljechin og Tal.
Ferenc forteller om stor sjakkinteresse i Ungarn med gode spillere og lag, men at de opplever en nedsving i sjakken akkurat no. Det er mange turneringer i Ungarn og turneringene over 9 runder er godt besøkt.  De spiller også lagsjakk slik som i Norge hvor hvert lag består av 12 spillere. Mange sterke utenlandske spillere spesielt fra Kroatia og Serbia deltar her. Selv mener han at hans sterkeste side i sjakk er at han er oppfinnsom og uredd for å ofre bønder og materiell. Hans svakeste side er at han ikke er forsiktig nok og prøver å vinne selv om det nesten er umulig.
Partier kommentert av Ferenc:

Sjakkspiller i verdensmesterskap
Som 12-åring deltok han i VM i sjakk og intervjuet i lokalavisa er oversatt under bildet.

Han, Ferenc Szekely (12 år gammel), ønsker å skrive sitt navn i sjakkhistorie til Somogy siden han er den første deltakeren fra fylket i verdensmesterskap.

Ferenc: Da jeg gikk i barnehagen, ble sjakken introdusert til meg av Gyula Bárány. Han lærte meg i ett år med stor motivasjon, og han fikk meg a elske dette spillet for alltid. Da kom det Tamas Horvath som ble treneren min. Jeg forbereder meg fortsatt med ham.

Intervjuer: Som jeg hørte, er du ganske flink ikke bare ved sjakkbrettet, men på basketballbanen.

F: Ja, Da jeg begynte på barneskolen, spilte broren allerede og var ganske populær på skolen på grunn av det. Jeg ble ummidelbar smittet. I fjor vant vi i byen og i fylke, men vi tapte i kvalifiseringer til nasjonalfinalen. Hadde dommere vært mindre urettferdige, kunne det vært et annet resultat…

I: sjakk og basketball, blir det ikke altfor mye? Hvordan klarer du deg på skolen?

F: Egentlig ikke. Jeg liker ikke noen fag som tegning eller musikk, men gjennomsmittet er 4.8**.

I: Hvor mye spiller du sjakk og studerer du i hverdagen?

F: Jeg studerer omtrent en time, en og halv timer basketball og 2-2,5 timer sjakk. De to idrettene hjelper meg å bli fokusert. Mens jeg spiller basketball, slapper jeg av litt psykisk. Etterpå er det lettere og sette seg ved bordet.

I: Hva var den første suksessen du husker i sjakk?

F: Jeg var rundt 8 år gammel, vant jeg en turnering mot eldre spillere. Det har gitt meg ekstra motivasjon til å fortsette.

I:Dessuten førte det til verdensmesterskapet.

F: Jah, Om par uker (okt 11-24) blir det organisert verdensmesterskapet i Spania der jeg kommer til å delta. Sannsynligvis blir det mer enn 50 spillere i aldersgruppa 10-12.

I: Forventninger?

F: Jeg vil gjerne få mer enn 50 prosent og komme på rundt de første 20 plassene.

I: Framtid?

F: Bli internasjonal mester når jeg fyller 25. Det kan man leve av.

Ferenc Szekely og sin mester Tamas Horvath setter kursen mot Spania en dag før verdensmesterskapet. Desverre kan den ungarske sjakkuninoen ikke støtte dem. Det betyr at de selv må dekke de kostnadene til opphold og reise til Spania. De to flinke sjakkspillerne kan bruke økonomisk tilslutning.

Ved siden av bildet: Student i klassen 6A på Zrinyi Ilona barneskolen har spilt sjakk siden han var 6 år gammel. Han er medlem i Sjakklaget, Szenna Pack, som kvalifiserte seg til gruppen NB I, og han trener med Tamas Horvath. Beste prestasjoner: nasjonal mesterskap 3.plass i året (aldersgruppa 10-12), Pannon Cup (Internasjonal sjakkturnering) 3 plass.

*Somogy er et fylke i Ungarn, somogyesk er liksom trøndelag.

** I Ungarn har vi karakterer fra 1 til 5. Bestått er fra 2 og 5 er best.