GM Mihajlo Stojanovic – Veien til stormestertittelen og litt mer

GM Mihajlo Stojanovic – Veien til stormestertittelen og litt mer

GM Mihajlo Stojanovic til venstre med siste trening i Trøndelag for denne gangen. 

Misja begynte med sjakk som 6-åring, men spilte skolesjakk  først når han var 11 år. Den første klubben han var medlem i heter Valjevo Sjakklubb i byen med samme navn.

Om treningsmengde da han var yngre, forteller Misja at han stort sett spilte så mye som mulig, men tok seg tid til grundige forberedelser når det var nødvendig. Hans viktigste hendelser så langt  i karrieren var da han var 13 år og bestemte seg for å bruke tida si på sjakk. Det samme hendte da han var 23 år, da hadde han nettopp hatt en periode på 3 år uten mye sjakk. Misja ble internasjonal mester som 19-åring og stormester i en alder av 30 år. Hans beste turneringsminner er likevel som trener under Europamesterskapene og Olympiadene. Misja nevner at sjakk fortsatt er populært i Serbia, men at toppresultatene har uteblitt de siste årene. Han har til nå vært trener eller deltatt i turneringer i minst 23 land. Hans neste turnering blir kvalifisering til det Serbiske mesterskapet i januar.

GM Mihajlo Stojanovic

På spørsmål om  hva det er med sjakk han liker best er svaret:

Equal chances for every brain to enjoy the game!

Misja sin topp 5-liste over favorittspillere:

  1. Navara
  2. Anand
  3. Svidler
  4. Carlsen
  5. Hou Yifan

Når det kommer til hvem har tror skal møte Magnus Carlsen i neste VM-match sier han Aronian, Caruana eller Wesley So. Tipsene kan absolutt være noe å høre på. Da han fikk samme spørsmål før forrige kandidatturnering svarte Misja kontant «Karjakin!«. (Oppdatering: – han fikk rett igjen!)

Tips til spillere som ønsker å bli bedre i sjakk, fra GM Mihajlo Stojanovic:
  • Vær tålmodig
  • Vær modig, men ikke press for hardt
  • Analyser egne parti med stor nok forsiktighet. Poenget er å reparere de største feilene, slik at det blir mindre  feil senere.
  • Lær sluttspill – bondesluttspillene læres.
  • Vær klar for å gjøre det dårlig av og til, selv om du bruker mye tid på sjakk. I sjakk er kunnskap bare en av flere faktorer.

Han anbefaler å delta i Weihnachtsopen i Zurich og andre turneringer i Sveits, kanskje mest på grunn av god organisering av turneringer der.

Hans favorittsjakkbøker er «The Life and Games of Mikhail Tal» av Mikhail Tal, John Nunn sine bøker, og «My Best Games of Chess» av Anand.

Han avslutter med å fortelle hva som skal til for å bli Stormester i sjakk:

Det kan ærlig talt ta en stor del av livet å oppnå, kanskje slik som i alle andre yrker

Hell sjakklubb ønsker Misja ei riktig god jul og takk for denne gangen!  Håper det ikke blir så altfor lenge til neste gang du kommer på besøk!

Stormesteren har bidratt sterkt til spillerutviklinga i Trøndelag de senere årene. Han er nå førstebordspiller til Hell Sjakklubb i Eliteserien, som ellers er fylt opp med mange juniorspillere!

Oppdatering: No Hammertime in Hell!

Hell Sjakklubb – Torbjørn Dahl