Lewisbrikkene i Trondheim.

Lewisbrikkene i Trondheim og tips fra en GM

Sjakk i godværet på Café To Tårn ved Nidarosdomen kan absolutt anbefales. Det spilles selvsagt med replica av Lewisbrikkene, originalbrikkene har sannsynligvis sin opprinnelse i Trondheim (byttet navn til Trondheim fra Nidaros i 1931).

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Stojanovic-Ekroll-og-Moen-840x560.jpg
Fv: GM Mihajlo Stojanovic, forsker og arkeolog Øystein Ekroll, gateprest Odd Halvor Moen.

Forsker og arkeolog Øystein Ekroll om Lewisbrikkene

Forsker og arkeolog Øystein Ekroll forteller om Lewisbrikkene på Cafe`To Tårn ved Nidarosdomen. For sjakkspillere er dette utrolig interessant, stormesteren fra Serbia ble for en gangs skyld ikke læremesteren.

Gateprest Odd Halvor Moen (Kirkens Bymisjon) er sjakkspilleren i Trøndelag som virkelig har bidratt til å fremme Lewisbrikkene. og brikkenes tilknytning til Trondheim.

GM Mihajlo Stojanovic deler sine erfaringer

«Det virker som de beste spillerne som kommer opp nå både i Norge og Serbia er familiesatsninger. I Serbia har det ikke alltid vært sånn.»

Misja forteller om gullalderen i Serbia, da forbundet og klubbene sørget for tilvekst av mange sterke juniorspillere, både gutter og jenter. Han mener forbundet gjorde enkle grep for å få til dette.

«Seriesystemet var bygd opp slik at noen bord måtte befestes av egenproduserte juniorer, og et for kvinnelige spillere. Dette tvang klubbene til å tenke rekruttering for å kunne hevde seg, og det hadde fantastisk effekt. Juniorspillere ble dermed høyt verdsatt og fikk bra med støtte mot at de bidro i opplæring av andre. På det meste hadde de bl.a. 500 kvinnelige spillere i forbundet! Etter at de fjernet kravet om junior- og kvinnebord, gikk det dårlig med rekrutteringen, hvor bl.a. 80% av kvinnespillerne forsvant.»

Misja anbefaler å ta en titt på hvordan det rekrutteres i Hellas.


Top